• nagrobek w cekrwisku w Caryńskim
    ,,Karpackie nekropolie" to platforma archiwalna na której będą realizowane różne projekty Fundacji związane z dokumentacją małej architektury zachowanej na cmentarzach karpackich. Celem archiwum jest prezentacja różnorodności zachowanych śladów niegdysiejszego dziedzictwa kulturowego na tych terenach. Jest to szczególnie ważne, gdyż nagrobki na tych cmentarzach są często jedynym widocznym śladem obecności mieszkańców Karpat pochodzących z różnych etnosów. Kolejne projekty będą tworzyć działy w archiwum lub stanowić rozwinięcie i rozszerzenie już istniejących w archiwum kolekcji. Pierwszy projekt prezentowany w ramach tej platformy zatytułowany jest ,,Stare nagrobki w Bieszczadach",  a drugi ,,Cmentarze żydowskie w Karpatach" prezentują nagrobki na różnych cmentarzach w Bieszczadach. Zakładamy, że zbiory te będą stopniowo poszerzana dzięki efektom kolejnych projektów inicjowanych przez Fundację. Zapraszamy do obejrzenia:

Stare nagrobki w Bieszczadach
    Cmentarze żydowskie w Karpatach

Archiwum i kolekcja powstały na  portalu internetowym wykonanym w ramach zadania:

Wsparcie rozwoju instytucjonalnego i działań misyjnych Fundacji Przestrzenie Dziedzictwa